Apoštolský list k Východu i Západu po více jak tisíci letech!

kyrill_papezŽijeme v historických dnech.

První dějinná schůzka patriarchů Západu a Východu (ano, Východu, neboť reálně je prvním a nejvýznamnějším biskupem celého pravoslaví patriarcha vší Rusi Kirill) přinesla něco, zač jsme se sice modlili, ale asi málokdo čekal, že se stane skutkem v této podobě.

Řeknete si, o čem to mluvím, když noviny nic zvláštního nepíšou?

Nu, právě proto, že nepíšou!

Dočteme se, jak jsem zatím zjistil, toliko o Kirillových hodinkách z roku 2012, o papežově „měkkosti“ vůči agresivnímu Rusku z důvodů jeho naivity, protože prý nepochází ze „Západu“ – či maximálně o tom, že oba biskupové na havanském letišti se viděli a tak nějak zdvořilostně „vyzvali k jednotě“.

Jenže vše je jinak!

Třicetibodové „Společné prohlášení papeže Františka a patriarchy Moskvy a celé Rusi Kirilla“, které oba patriarchové podepsali, má pro všechny křesťany světa – pravoslavné i katolíky – váhu přinejmenším morálně, když už ne právně, závazých doporučení.

Jde o první apoštolskou výzvu celé Církvi, ano bezezbytku celé, po více jak tisíci letech!

A ona také plně apoštolsky, jasně a přitom blahodárně, zní.

„Vaše řeč budiž ano, ano – ne, ne. Co je nad to je ze Zlého“ říká Kristus (Mt 5, 37).

Přečteme-li si text tohoto apoštolského prohlášení, na první pohled si všimneme, že nejde poprvé po dlouhých desetiletích o nějaký kompromisní text, z něhož by vypadlo vše podstatné a zůstala jen diplomatická korektnost.

patriarchove_obaHned v první větě vyhlášení nenechávají oba patriarchové nikoho na pochybách, že jde o vskutku plně apoštolskou výzvu!

To, když v samém úvodu zazní apoštolský pozdrav svatého Pavla, jímž apoštol končí svůh druhý list Korinťanům: „Milost našeho Pána Ježíše Krista, a láska Boží, a účastenství Ducha svatého budiž se všemi vámi!“ (2 Kor 13,13).

A okamžitě po úvodních větách následuje lítost nad dosavadní praxí v Církvi, kdy přes prvních společných tisíc let v současnosti katolíci a pravoslavní postrádají společnou eucharistii. Tedy, že nemohou dnes skrze mnohá rituální a věroučná odlišení, navršená za poslední staletí, společně slavit Nejsvětější oběť, zpřítomnění Boha na oltáři.

A vzápětí označují původní společnou křesťanskou praxi, život i dogmatiku prvního tisíciletí za „poklad“, z něhož je nutno vycházet.

Ihned poté patriarchové se vší vážností důrazně upozorňují, že „Lidská civilisace vstoupila do období epochální změny“!

Žádají všechny relevantní mocnosti, aby neprodleně zabránily další genocidě křesťanů na Blízkém východě, masovým exodům tamního obyvatelstva a vyzývají všechny křesťany západu a východu k horlivým a okamžitým modlitbám za odvrácení nové světové války!

V dalším odstavci výzvy patriarchové jasně říkají, že neskutečná vlna mučednictví, které dnes křesťané bez ohledu na konfesi ve světě podstupují, je jedinou opravdovou zárukou plné jednoty křesťanů.

A vzápětí patriarchové Západu a Východu společně děkuji Bohu za „za nevídanou obnovu křesťanské víry, ke které nyní dochází v Rusku…“ a upozorňují na neskutečný rozmach křesťanství v této bývalé komunistické říši. „Za posledního čtvrt století bylo postaveno desítky tisíc nových kostelů a otevřeny stovky klášterů a theologických škol“ praví se ve výzvě.

Ale vzápětí se vším důrazem naopak patriarchové kritisují země donedávna křesťanské (tedy zejména evropské) a doslova varují, že „transformace některých zemí na sekularisované společnosti, cizí jakémukoli vztahu k Bohu a Jeho pravdě, představuje vážné ohrožení náboženské svobody“.

A plnými slovy jasně říkají, že západní „svoboda“ a sekularisace vede v současné době na vyspělém Západě nikoli ke svobodě, ale přímo k diskriminaci křesťanů!

A nyní patriarchové naplno pojmenovávají současnou podobu evropské integrace a vyzývají k bdělosti před ní, protože nerespektuje náboženská práva a identitu.

Evropa má zůstat věrna svým křesťanským kořenům, říkají patriarchové.

„Žádáme křesťany východní a západní Evropy o sjednocení ve společném svědectví Kristu a evangeliu, aby si Evropa zachovala svoji duši formovanou dvěma tisíci let křesťanské tradice“ vyzývají oba patriarchové.

Rodina je cesta ke svatosti“ prohlašují jasně biskupové Západu a Východu a zcela jednoznačně upozorňují, se vší apoštolskou vahou, že „Rodina se zakládá na manželství, svobodném a věrném skutku lásky jednoho muže a jedné ženy“!

„Rmoutí nás, že jiné formy soužití jsou stavěny na úroveň této jednoty, zatímco pojmy otcovství a mateřství jako zvláštního povolání muže a ženy v manželství, posvěceného biblickou tradicí, jsou z veřejného povědomí vylučovány“ kritisují patriarchové současné genderové, homosexualistické a podobné, dnes prakticky na celém Západě vládnoucí, úchylky.

A vzápětí tvrdě odsuzují potratové šílenství dnešního světa: „Miliony dětí jsou zbaveny možnosti přijít na svět. Hlas krve nenarozených dětí křičí k nebi (srov. Gen 4,10)“

A nyní, přímo a vpravdě apoštolsky patriarchové vyzývají především všechny mladé – západní i východní křesťany: „Nemějte strach jít proti proudu, bránit Boží pravdu, od jejíhož stálého dodržování jsou světské normy daleko… …Vychovávejte svoje děti v křesťanské víře, předávejte jim drahocennou perlu víry (srov. Mt 13,46), kterou jste dostali od svých rodičů a předků“ ukládají patriarchové všem mladým křesťanům.

„Tento svět, ve kterém postupně mizí duchovní opory lidské existence od nás očekává mocné křesťanské svědectví ve všech oblastech osobního a sociálního života. Budoucnost lidstva závisí v těchto obtížných časech do velké míry na naší schopnosti společně dosvědčovat Ducha pravdy.“ ukládají všem křesťanům Západu a Východu oba patriarchové.

A na závěr svého apoštolského listu všemu křesťanstvu, prvního po více než tisíci letech, oba patriarchové doslova zasvěcují a svěřují Východ i Západ Nejsvětější Matce Boží:

„Pod tvou milosrdnou ochranu se utíkáme, svatá Boží Rodičko. Kéž blahoslavená Panna Maria svojí přímluvou povzbudí k bratrství ty, kteří ji uctívají, aby – až Bůh rozhodne – byli znovu sjednoceni v pokoji a harmonii, v jediném Božím lidu ke slávě Nejsvětější a nedělitelné Trojice!“

 

(Plný text apoštolské výzvy je k disposici zde)

Leo P. Švančara, 13. února A. D. 2016

V kategorii Články

Příspěvek zaslal: leo dne 13.2.2016 / článek si přečetlo 1 167 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky