Zločin a trest?

P. Josef Toufar před svým chrámem... (foto Královéhradecká diecese)

P. před svým chrámem…
(foto Královéhradecká diecese)

Na konci února roku 1950 přišel ve věku 48 let násilně o život kněz P. Josef Toufar. Utloukl jej nelidskými vyšetřovacími metodami komunistický bachař Ladislav Mácha.

A zatímco dnes, po skoro sedmdesáti letech od smrti nebohého faráře probíhá konečně proces Toufarova připočtení mezi světce a mučedníky Církve, 95 letý bachař Mácha je stále živ a nepotrestán.

Mnohým z nás, včetně mě, není taková realita vůbec po chuti: „Chudák pater Toufar zahynul v mladém věku a jeho vrah si vesele dodnes užívá důchodu z našich daní!“ říkáme si se skřípěním zubů…

Měli bychom se ale možná zkusit nedívat na pozemskou „politiku“ vždy jen lidskýma očima – a naopak se podívat optikou jinou, Boží:

Svatí otcové křesťanského východu říkají, že Bůh si často mnohého člověka povolá na věčnost ve chvíli, kdy je v tom okamžiku způsobilý žít věčně v radosti. Jinými slovy, když je z pohledu Božího „na vrcholu“, kdy už by jeho další život zde mohl způsobit například jeho pád a tím pádem nakonec i třeba ztrátu věčnosti! Zkrátka, kdy by člověk mohl pak už jít jen „dolů“.
Tak někdy pro nás nepochopitelně a „nespravedlivě“ odcházejí malé děti či velmi mladí lidé „na vrcholu sil“.

Komunistický vyšetřovatel Ladislav Mácha...  (foto: ČTK)

Komunistický vyšetřovatel Ladislav Mácha…
(foto: ČTK)

Tím ale otcové současně vysvětlují, proč tolik zjevných darebáků se (pro nás opět nepochopitelně a „nespravedlivě“) dožívá někdy velmi vysokého věku: Dostávají totiž tímto šanci k pochopení svých hříchů, k prozření, co vše prováděli a k upřímné lítosti nad svými činy.
Zda tu šanci ale využijí skutečně všichni, to není zdaleka jisté a my to nemůžeme ani nikdy vědět – ale je to Boží velkorysá nabídka i k nim. Nikdo není Bohem dopředu zatracen.

 

Takže my všichni, kdo se již dožíváme (přes nejrůznější potíže a někdy i „zázračně“) věku, který se dnes jemně nazývá „středním“, bychom měli možná nyní velmi zpozornět.

A přestat se zabývat domnělou „nespravedlností“ Nebes v případě druhých! Možná je to impuls začít se raději zabývat tím, zda nám samým třeba náhodou nebrání některé naše vlastní hříchy v tom, že bychom v tuto chvíli věčného života nebyli vůbec schopni?

Dej nám všem Bůh, abychom to rozpoznali včas, kdy k tomu máme ještě Bohem nabízenou příležitost!

 

(Psáno v sobotu před III. postní neděli, 3. března A.D. 2018, Leo P. Švančara)

Další články k tématu:

Více k P. Josefu Toufarovi a cause číhošťského zázraku zde na X-P.cz…

 

V kategorii Historie, Politika, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 3.3.2018 / článek si přečetlo 1 878 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky