Co bylo, bylo. Nyní vykročme na zcela nové cesty – je to jen k našemu prospěchu!

„Blízko jsi, Pane, a všechny cesty tvé jsou pravé…“
(Žalm 118)

Co nám sděluje tento žalm z posledního postního pátku v letošním adventu?

Nu to, že mnoho Božích cest nás vede k cíli a my v danou chvíli jen sami  těžko můžeme rozhodovat, která ta cesta čeká zrovna na nás, jako ta pro nás nejlepší. Prostě je nyní třeba s důvěrou a beze strachu vstoupit na tu jednu z těch cest, které každému z nás Bůh předkládá! I když se nám samotným možná pranic teď nelíbí.

Jenže nikdo z nás není doma zde, kde nám nepatří ani ta klávesnice, ani naše postel, ani ta židle, na které nyní před monitorem sedíme – to je jen inventář patřící „hotelu“, v němž po nějaký čas naší životní pouti teď zrovna přespáváme.

Takže jestliže nyní máme před sebou cesty jiné, než byly ty dosavadní, které jsme důvěrně znali a orientovali jsme se na nich léta dobře…
…pak to prostě tak Bůh po nás chce. A je to tím pádem k naší záchraně, k našemu prospěchu!

Nefušujme mu tedy do Jeho mistrovského řemesla a raději vykročme na Jeho letošní výzvu k jiné cestě. Protože to, co bylo, se už nevrátí – i kdybychom tomu stokrát ještě naivně věřili – jsou to ale již nyní jen stíny minulosti.

Čeká nás možná po zbytek našich pozemských životů cesta pro nás nyní zdánlivě děsivými neznámými hvozdy, ale věřme, že jednou se vše pojednou zlomí a my se již vracet zpět chtít nebudeme.

Jako se nikdo dobrovolně nevrátí do vězení, ve kterém sice zdomácněl, strávil za mřížemi desítky let, ale poté okusil slast skutečné Svobody.

A tak vám všem přeji požehnaný zbytek adventu tohoto pohnutého roku 2020 a vykročme bez sentimentu na onu novou cestu, na niž nás Pán už mnoho roků jemně a láskyplně směruje. Akorát, že to letošního roku jsme Jeho volání mnozí možná ještě tak nevnímali. A nebojme se, všechny Jeho cesty jsou pro nás požehnáním!

„Blízko jsi, Pane, a všechny cesty tvé jsou pravé…“

Leo P. Švančara, psáno o Neděli Rorate, 20. prosince A.D. 2020

V kategorii Články, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 20.12.2020 / článek si přečetlo 575 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky