Proroctví sv. Malachiáše – aneb je Benedikt XVI. předposlední papež?

disponuje tzv. Proroctvím o posledním papeži. Toto proroctví je připisované sv. Malachiášovi (žil v letech 1095-1148 a byl biskupem a mnichem diecese v irském Armaghu).
Tento biskup na základě vidění, které obdržel v Římě, sestavil dohromady 112 krátkých zápisů, z nichž každý se vztahuje k jednomu budoucímu papeži po tehdejším Inocenci II.
Zajímavé je, že do dnešní doby se naplnilo celkem 111 jeho zápisů – by tedy, dle tohoto seznamu sv. Malachiáše, měl být předposledním papežem na římském Petrově stolci!


Tento seznam je v římském archivu, a byl poprvé zveřejněn roku 1595 – takže si lze snadno ověřit všechny papeže, které popisuje, se skutečnými. A vzácně se zápisky sv. Malachiáše a skuteční papežové shodují…
Poslední, tedy 112. , je ve světcově seznamu nazýván Petrus Romanus (Petr Římský, nebo Petr II.) a tento má zažít hrůzná soužení církve a její neslýchaný útlak. Za něho také má být jakýmsi blíže neurčeným způsobem zničen Řím. Poté prý přijde Soudný den.
Pro uklidnění lze ale říci, že v životopisu sv. Malachiáše, který napsal Bernard z Clairvaux, není o tomto proroctví ani zmínka. Mnozí současní badatelé tak považují „Malachiášovo proroctví“ za podvrh z konce 16. století. To ovšem nic nemění na tom, že seznamy prorokovaných a skutečných papežů se vzácně shodují, včetně jejich charakteristik!

V kategorii Historie, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 11.2.2013 / článek si přečetlo 2 415 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky