Poslední skutečný antikomunista střední Evropy: Viktor Orbán!

Do pětice znovu premiérem...

Do pětice znovu premiérem…

Poslední antikomunista střední Evropy, který je úspěšný v politice po neuvěřitelných 33 roků. Maďarský premiér Viktor Orbán.

Právě v neděli 3. dubna roku 2022 vyhrál své další volby – a tentokrát ústavní většinou. A bude po páté ve svém 58 letém životě premiérem Maďarska.

Kdo je tento muž, kterého můžeme (a to nejen my) Maďarům jen závidět?

Vzpurný student, vzpurný voják

Někdejší vzpurný a přitom nadaný student, někdejší vzpurný voják základní povinné služby v Maďarské lidové armádě, který si tam odseděl v base mnoho a mnoho týdnů, někdejší studentský vůdce maďarské antikomunistické revoluce.

Jeho rodiče byli v době jeho narození v roce 1963 teprve mladičkými studentíky a tak mladý Orbán své dětství prožil velmi chudě. Vyrůstal ve vesnicích Alcsútdoboz a Felcsút v maličkých domcích bez tekoucí vody a bez WC.

Když narukoval na vojnu, zde se velmi rychle stal antikomunistou. Pro svoji svobodnou povahu s neustále dostával do konfliktů s důstojníky komunistické armády a tak si ve vojenské base odseděl během dvouleté služby mnoho týdnů.

Zakladatel antikomunistické mládežnické organisace

Mladý Viktor Orbán jako antikomunistický rebel...

Mladý Viktor Orbán jako antikomunistický rebel…

Po vojně vystudoval práva a v březnu roku 1988 založil mládežnickou antikomunistickou organizaci Fidesz (Svaz mladých demokratů). Ta se měla stát nelevicovou alternativou maďarskému „SSM“, jejich Svazu komunistické mládeže (KISZ).

Mladý právník Orbán se ihned začal podílet na vydávání protikomunistických tiskovin a účastnil se demonstrací, přičemž při jedné z nich byl také i zatčen. V červnu 1989 ve svém projevu před statisíci diváků na symbolickém pohřbu Imreho Nagye vůbec jako první vyzval k definitivnímu zúčtování s komunismem, k uspořádání svobodných voleb a zejména k odchodu sovětských vojsk z Maďarska.

Poslanec a nejmladší premiér v historii Maďarska

Po definitivním pádu komunismu v Maďarsku se Orbán stal od roku 1990 poslancem za jeho Fidesz a roku 1993 i jeho předsedou. Pod jeho rasantním vedením Fidesz začal vystupovat jako konservativně-pravicová strana a postupně získávat na svoji stranu pravicově laděné maďarské voliče, kteří do té doby tápali mezi mnoha místními a navzájem znepřátelenými pravicovými pidistranami.

Související články na X-P.cz:  Mons. Petr Piťha: Hodnoty, na kterých stojíme

A tak se Viktor Orbán nakonec v Maďarsku volby vyhrál a poprvé se stal ve svých 35 letech na čtyři roky premiérem (1998 až 2002). Jenže poté byl těsně poražen širokou koalicí euroliberálů s komunisty.

Klíč k návratu? Budování sítě konservativních buněk v celé zemi a vznik pravicového tisku!

Katolické Křížové prosebné dny za úrodu v Maďarsku se konají každoročně na konci dubna. A jejich duší jsou i Orbánovi místní pravicoví konservativci...

Katolické Křížové prosebné dny za úrodu v Maďarsku se konají každoročně na konci dubna. A jejich duší a spoluorganisátory v celém Maďarsku jsou i  Orbánovi pravicoví konservativci v každé vesničce…

Následujících osm let strávil v oposici a přitom mimořádně houževnatě budoval svoji stranickou strukturu i v těch nejmenších vesničkách. I na samotách a nejodlehlejších místech Maďarska v těch letech jako houby po dešti vznikaly takzvané občanské kroužky pravicových voličů, Orbán inicioval vznik některých pravicových médií, když pro ně získal podporu stejně smýšlejících podnikatelů.

Mezitím socialisticko-liberální probruselské vlády přivedly Maďarsko na pokraj krachu. Když pak sám vicepremiér Gyurcsány v projevu, který unikl na veřejnost, přiznal, že „lhali jsme voličům ráno, večer i v noci“, následovaly mnohatisícové demonstrace, které vláda nechala rozprašovat vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Jenže to veřejnost jen ještě více naladilo doprava. Volby v roce 2010 Orbánův Fidesz drtivě vyhrál a okamžitě s širokou podporou maďarské veřejnosti nasadil kurs ve prospěch občanů Maďarska.

Premiér hodný obdivu

Od té doby tento poslední antikomunista ve střední Evropě volby vyhrává opakovaně. Pod jeho vedením se životní podmínky obyčejných Maďarů neuvěřitelně zlepšily, Maďarsko se stává stále více neutrální a nestrannou zemí ve všech nejrůznějších konfliktech, včetně toho posledního na Ukrajině, a zjevně i proto Viktor Orbán vyhrál své zatím poslední volby v neděli 3. dubna roku 2022. A ústavní většinou!

Příklad pro nás, české konservativce? Nu, uvidíme. Dej Bůh!

Leo P. Švančara, psáno v pondělí po neděli Smrtné A.D. 2022

Katolické Křížové prosebné dny za úrodu v Maďarsku se konají každoročně na konci dubna.

Katolické Křížové prosebné dny za úrodu v konservativním Orbánově Maďarsku se konají každoročně na konci dubna. 

V kategorii Články, Glosy, Odjinud, Politika, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 4.4.2022 / článek si přečetlo 1 035 návštěvníků X-P.cz

Štítky: ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky