K pondělí masopustnímu: Otcem lži je ďábel a lidé chtějí dělat, co on žádá

Žebřík do Nebe sv. Jana Klimaka (ruská ikona, 16. století)

Žebřík do Nebe sv. Jana Klimaka (ruská ikona, 16. století)

„Váš otec je ďábel a vy CHCETE dělat, co on žádá. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, protože v něm pravda není.
Když mluví, nemůže jinak než lhát, protože on je lhář a otec lži.“
(Evangelium sv. Jana, 8,44)

O masopustní neděli, jsme mluvili o tom (na článek viz odkaz zde), že kde je náš poklad, tam je vždy také naše srdce. A tento dnešní úryvek evangelia sv. Jana nám objasňuje, kam to v realitě vede!

Pravým vůdcem lidí kteří vší silou neusilují o Boha a jeho Pravdu, je totiž ďábel. A to i v případě, že jde o zdánlivě „dobré“ lidi. O humanisty, filantropy či často i o všeobecně uznávané lidumilné charitativní zjevy.

Jednoduše proto, že CHTĚJÍ dělat, co jejich otec, ďábel, žádá. Ano, nemusejí, ale Pán Ježíš jasně říká, že to dělat chtějí! Jsou ve službách ďábla tedy ze své svobodné vůle.

A svobodné přijetí ďáblova otcovství, jak v tomto úryvku evangelia upozorňuje Ježíš Kristus, se projevuje lží – a vraždou. Zdánlivě to zní podivně a velmi tvrdě, jenže vražda i lež je v podstatě totéž: Vraždou člověk popírá Život, lží popírá Pravdu.

Proto od rána do večera neustále pečlivě zkoumejme, kde je ten náš poklad u něhož je tím pádem naše srdce? Jestliže totiž k „dobru“ užíváme lží, vraždíme tím vždycky Pravdu – i když to děláme z těch „nejušlechtilejších“ důvodů – a pak se na nás plně vztahují Ježíšova slova. O tom, že naším jediným a pravým otcem je ve skutečnosti ďábel, v jehož temné sluji si celý život ukládáme z vlastní svobodné vůle své rozkládající „poklady“. A v té sluji také může zůstat uvězněno naše lidské srdce.

Související články na X-P.cz:  Jak se o velkém předvelikonočním půstu postili patroni naší vlasti?

Navěky!

Příjemné a radostné masopustní pondělí přeji, přátelé!

Leo P. Švančara, psáno o pondělí masopustních „ostatků“ A.D. 2022

V kategorii Články, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 28.2.2022 / článek si přečetlo 452 návštěvníků X-P.cz

Štítky: ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky