Lunární staročeský kalendář na březen roku 2021

Rozhodl jsem se nyní začít každý měsíc sem dávat i lunární staročeský kalendář i s popisy dnů, ve kterých je vhodné či nevhodné cokoli činit. Popisky pocházejí jednak z díla Jana Kefera, jednak z mé vlastní praxe a krásný grafický staročeský kalendář, s vyznačenými postaveními Luny ve znameních, z krásného a pro mnohé asi i užitečného kalendářního webu https://kalendar.beda.cz

Moje vysvětlivky k jednotlivým postavením Luny:

A Nezačínat sporů, nezabývat se peněžními záležitostmi, dobré pro vše, co má vztah k železu a ohmi, počátek setby, varovat se operacím hlavy, zubů, očí či ledvin. Po dobu, kdy bude Luna v Beranu, je rozumné i více pít a předcházet tak bolestem hlavy – hlava je obecně nyní velmi citlivá. A také lze doporučit nyní poněkud omezit kávu, čokoládu a cukr.

Lze sázeti jahody, rajčata a brambory!

B Příznivé pro nové známosti se ženami a umělci, počínati vše, co má dlouho trvati, dobré pro nákupy šatů, uměleckých předmětů, příznivé pro cesty, sázení květin, stromů, nákup dobytka. Vystříhat se operace hrtanu, hltanu, mandlí, volete, příušnic, vystříhat se injekcí, pouštění žilou.

Na druhou stranu je ale právě teď vhodné období pro úpravy účesu – nyní stříhané vlasy totiž zůstanou krásné a bohaté. Právě v těchto dnech je vhodné začít vše, co má mít delší trvanlivost. Je dobré období pro práce se dřevem, pro nákupy šatů, uměleckých předmětů a také příznivé pro cesty, sázení květin, stromů, či pro pořizování a nákup zvířat. Pozor ovšem v těchto dnech na prochladnutí nebo nastydnutí!

C Počínati vše, co má míti rychlý spád, příznivé pro výlety, bankovnictví, vědecké práce, vzduchoplavbu, stavby, podpisy smluv, dopisování, hloubení studní, chov dobytka. Nepříznivé pro koupi a prodej, záležitosti manželské a zaměstnanecké, vystříhati se operací plic, pohrudnice, požebernice, rukou.

Luna se právě nachází ve znamení Blíženců. Je třeba si tedy dávat větší pozor na plíce, končetiny a nervy. Příznivé pro výlety, podpisy smluv, dopisování, hloubení studní či chov zvířat. Právě nyní je dobré započít věci, které mají mít rychlý spád!

Je to ale také nepříznivé období pro koupi a prodej, pro záležitosti manželské a zaměstnanecké.

D Příznivé pro cesty na vodě, počátek sporů a všeho, co má míti rychlý spád, koupi zvířat a setbu. Nepříznivé pro vše, co má dlouho trvati, stavbu, půjčování peněz, operace žaludku a hrudníku.

Pozor na žaludek, žlučník nebo dvanácterník.

Je právě příznivá doba pro počátek sporů a obecně všeho, co má mít rychlý spád. Také je dobrá chvíle pro nákup zvířat a setbu. Luna v Raku je příznivá pro alternativní nebo magnetickou léčbu (ovšem samozřejmě kromě výše zmíněných orgánů!). Je také vhodná doba pro praní prádla (lépe pouští špínu).

Naopak nyní není ten pravý čas pro půjčování peněz a ani pro stavby domů! Také není dobré v tyto dny příliš umývat vlasy – nemají pak takový lesk ani konsistenci. U mnohých lidí se v těchto dnech může objevit citové kolísání – pamatujme na to při komunikaci s okolím. Lze sázeti saláty.

E Příznivé pro přátelství a styk s představenými, nákup šatů a klenotů, nepříznivé pro setbu a přesazování, pro počátek delších prací, pro operace srdce, žeber, zad, pro stěhování a obchod.

Pozor více na srdce a páteř. Je to však vhodný čas k práci na velmi náročných úkolech! Příznivé pro přátelství a styk s představenými a pro nákup šatů a klenotů.

Na druhou stranu jsou tyto dny nepříznivé pro setbu a přesazování, pro počátek delších prací, pro stěhování a obchod. Nyní je rozumné dbát daleko více na aktivního pohyb a také je nutno ve všem vyhýbat extrémům.Lze sázeti jahody, rajčata a brambory!

F Příznivé pro počátek vyučování, pro obchod, směnu, dopisování, nepříznivé pro cesty všeho druhu, koupi a prodej reality, setbu, kastraci zvířat, pro operace vnitřních ústojí.

V této době je nutno si dávat daleko větší pozor na střeva a vůbec vnitřnosti. Pokud právě nyní navštívíme kadeřníka, vlasy po stříhání a úpravách zůstanou krásné a bohaté. Dokud setrvává Měsíc v Panně, je vhodné období pro počátek vyučování, pro obchod, směny či dopisování. Také je právě příznivá doba pro dlouhodobé plány.

Také není vhodný čas k setbě!

G Příznivé pro počátek záležitostí, jež mají míti rychlý spád, příznivé pro věci milostné a manželské, cesty, koupi a prodej, setbu trávy a stromů, jimž se má dařiti. Nepříznivě pro věci související s železem a ohněm, kastraci zvířat, léčbu ledvin, dělohy, kýly.

Je však příznivý čas pro manželské a milostné záležitosti a pro cestování, koupi či prodej. Příznivé pro vysazování stromů! Pokud nyní budeme stříhat svoje vlasy, zůstanou zdravé a hezké. V těchto dnech je nevhodná fyzická námaha a rovněž nyní pozor na prochladnutí. Také je zrovna více citlivé období pro diabetiky a pro lidi s hypertensí. I proto je nyní třeba méně solit.

H Příznivé pro věci, jež mají vztah k ohni a železu, setbu (mimo brambor), nepříznivé pro nové podniky, cesty, peněžní záležitosti, půjčky, neléčiti slepé střevo, pohlavní a močové ústrojí.

Lze očekávat potíže s hemeroidy, s močovým měchýřem.

Tato doba je příznivá pro setbu – kromě brambor – dále pak pro věci mající vztah k „ohni a železu“ a právě nyní je dobré zalévat pokojové květiny. Je dobré také více pít a právě nyní jíst borůvky a brusinky (brání infekcím močových cest). Nyní je také právě to nejlepší období pro erotiku a sexualitu! Na druhé straně je však třeba se nyní vystříhat půjček a úvěrů, nezačínat nové projekty a neumývat si tyto dny příliš vlasy. Lze sázeti saláty.

I Velmi dobré pro setbu, nové podniky, výlety, styk právní, styk s církví, svatbu, zásnuby, investici kapitálu, zakládání spolků. Nepříznivé pro operace srdce, sakrální krajiny, nohou a rukou.

Je třeba si dávat větší pozor na svoje játra, žlučník, končetiny, plíce a nervový systém.

Právě tato doba je příznivá pro nové podniky, výlety, pro právní styk, investice kapitálu či na zakládání spolků. Rovněž je nyní velmi vhodné období ke všem spirituálním záležitostem.

Pozor také dnes na dopravní nehody a také je v tomto období rozumné se vyhýbat všem hádkám a sporům.Lze sázeti jahody, rajčata a brambory!

J Příznivé pro vše, co souvisí s hornictvím a zemědělstvím, koupě a prodej realit, počátek vážných vědeckých prací. Neléčit choroby nohou a kůže.

Je třeba si tedy dávat větší pozor na svoji pleť. Dnes také možná budou mnozí pociťovat problémy s koleny. V každém případě je dobré dnes neoperovat kolenní klouby. Doba, kdy je Luna v Kozorohu, je vhodná pro koupi a prodej nemovitostí a pro zemědělské práce. Toto období je také vhodné pro zavařování zeleniny.

Na druhé straně je nutné v tomto období v zájmu svého zdraví rasantně omezit sůl – teď škodí našemu tělu nejvíce!

K Příznivé pro počátek věcí, jež mají rychle se vyvíjeti, dobré pro obchod s kovy, kameny, realitami, pro zemědělství. Vystříhati se operace křečových žil, očí. Vystříhati se styku s nadřízeními a přáteli.

Tato doba je příznivá pro obchod s kovy, kameny, realitami a pro zemědělství. Také je příznivé období pro relaxaci a mírné procházky přírodou. Zajímavost: pokud Luna prochází znamením Vodnáře, je možno při plení klidně ponechávat plevel mezi řádky pole či záhonu – v tuto chvíli totiž vytrhaný plevel znovu už nezakoření. Z téhož důvodu ale není vhodné v této době přesazovat pokojové květiny a raději je ani nyní nezalévat – raději pár hodin počkat na nadcházející období, kdy už bude Luna v Rybách! V těchto chvílích je také dobré co nejvíce šetřit svoje – nejlépe se pravidelně uvolnit s nohama na stole! Také není vhodné období k jednání s nadřízenými a dokonce ani s přáteli.

L Nic nového nepodnikat, dobré pro výlety, počátek cest, styk s právníky, investici kapitálu, zemědělství. Vystříhat se operací podbřišku, nohou, plic.

Nyní je právě velmi dobré zalévat pokojové květiny a je nutno hodně pít! Probíhá také právě výhodné období pro naslouchání našim blízkým. Rovněž je vhodný čas pro praní extrémně špinavého prádla – za Luny v Rybách totiž daleko lépe pouští špínu! Naproti tomu s umýváním vlasů je dobré raději několik hodin počkat až bude Luna v Beranu. Nyní raději nic závažného nezačínat a ani nic nového nepodnikat. Toto je období, kdy je lépe chodit raději na výlety – nicméně lze jednat s právníky a opatrně investovat do kapitálu. Pozor také na alkohol či drogy – nyní působí mnohem intensivněji! Lze sázeti saláty.

* * *

Do úplňku: Doba, kdy měsíce přibývá, je vhodná pro hmotné využití našich schopností a sil. Od novu do úplňku sázeti okurky, hrách, květák. Sklízet květy a plody, lze dělat všeohledně vody. Lze přesazovat a očkovat.

Po úplňku: Stromy mají se káceti za ubývajícího měsíce. Až do novu lze sázeti brambory, mrkev či cibuli! Prořezávat stromy, zpracovávat úrodu, hnojit,

Nov: Vhodný pro vyřizování soukromých záležitostí, ale jinak nepříliš příznivé.

Úplněk: Pro všechny záležitosti nevýhodný!

Lunární čtvrti: Příznivé pro zprostředkování, k jednání s nadřízenými.

Celý obrázek kalendáře na březen 2021 pro vytištění si můžete zobrazit zde.

V kategorii Homeopatie / léčba, Kalendarium

Příspěvek zaslal: leo dne 27.2.2021 / článek si přečetlo 1 166 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky