Může křesťan odmítnout z náboženských důvodů očkování současnými vakcínami? Může!

Ilustrační obrázek, zdroj: ČBK

Ilustrační obrázek, zdroj: ČBK

Stanovisko České biskupské konference, které bylo vydáno již těsně před Vánocemi 2020, bude asi pro mnohé překvapením.

Když si přečteme jeho text, musíme se nejdříve prokousat (dnes asi i pro biskupy povinnými) větami o konspiračních webech a překroucených hoaxech, které o vakcinách proti -19 prý šíří nejrůznější desinformátoři.

Abychom se pak s úžasem od biskupů dozvěděli, že prakticky všechny vakciny schválené pro použití u nás, byly vyrobeny za účasti buněk získaných z lidských potracených embryí!

Ale hned vzápětí zděšeného čtenáře biskupové uklidňují slovy o tom, že je katolík z morální odpovědnosti venku! Protože prý celou morální odpovědnost mají jenom výrobci vakcín a nikoli jejich příjemci.

„Zásadní vyjádření Papežské akademie pro život a Kongregace pro nauku víry jasně rozlišují mezi morální zodpovědností vědců a producentů léčiv, kteří používají morálně problematický biologický materiál, a morální zodpovědností příjemců konkrétních vakcín. Pokud není k disposici jiná vakcína a pokud existuje nebezpečí závažného ohrožení zdraví, je morálně přípustné dát se očkovat nebo očkovat jiné, a to i vakcínou vyvinutou s použitím buněk získaných morálně problematickým způsobem“, stojí doslova v prohlášení ČBK.

Načež biskupové přecházejí ke konkrétní radě křesťanům, kteří by k vakcinaci proti covid-19 stávajícími vakcinami svolili:

„Aby se předešlo veřejnému pohoršení, musí být jasné, že příjemce takové vakcíny nijak neschvaluje způsob, jak byla vyrobena, a podle svých možností též usiluje o to, aby byla v budoucnu dostupná morálně přijatelná alternativa!“

Ani chytrá Horákyně by nemohla dát lepší doporučení…

V témže duchu pak ČBK pokračuje: „Proto chceme zopakovat: nechat se očkovat je morálně přípustné“, jenže o odstavec dále doslova biskupové uvádějí, že „…na druhou stranu nelze nikoho diskriminovat kvůli rozhodnutí nenechat se očkovat. Očkování obvykle není morální povinnost, a proto musí být dobrovolné“, uzavírá sbor českých a moravských biskupů.

Související články na X-P.cz:  Josef Beran: Láska (1942)

Co z toho všeho tedy vyplývá pro křesťana – a pro římského katolíka zvláště?

1) – většina vakcin, přesněji asi všechny aplikované občanům ČR, jsou vyrobeny buněk z potracených dětí, případně při jejich podivně rychlém vývoji takové lidské buňky použity byly!

2) – čeští a moravští biskupové přesto ujišťují, že křesťan se těmito vakcinami, i když toto nyní od nich ví, očkovat může nechat, protože odpovědnost před Bohem nemá on, nýbrž pouze a jedině výrobci vakcin.

3) – pokud se věřící nechá očkovat těmito vakcinami, musí jasně nějak projevit, že neschvaluje způsoby její výroby z potratových lidských buněk.

4)odmítnout očkování proti covid-19 těmito problematickými vakcinami z morálních (a tedy náboženských) důvodů JE PLNĚ LEGITIMNÍ akt – a nikdo skrze takové odmítnutí nesmí být diskriminován. Nebo k očkování dokonce proti svému náboženskému přesvědčení kýmkoli nucen!

Tečka!

(Celé vyjádření České biskupské konference k očkování proti covid-19 je zde…)

Leo P. Švančara, psáno 17. července, A. D. 2021

V kategorii Církev, Články, Homeopatie / léčba

Příspěvek zaslal: leo dne 17.7.2021 / článek si přečetlo 1 788 návštěvníků X-P.cz

Štítky: ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky