Ikona Matky Boží z Liddy (svátek 9. července)

Ikona Matky Boží z Liddy

je jednou z velmi podivuhodných ikon Panny Marie. Podle prastaré legendy vznikla bez zásahu lidské ruky. Když apoštolové Petr a Jan krátce po Nanebevstoupení Páně kázali v okolí Jerusalema, založili křesťanskou komunitu i v městě Lydda (dnešní israelský kraj HaMerkaz) a místní chrám zasvětili Matce Boží.

Při společné modlitbě v chrámu se pak na jednom pilíři chrámu objevila tato ikona (podle jiných pramenů je však autorem této ikony evangelista sv. Lukáš, jinak též lékař a současně malíř) a stala se v následujících letech velmi uctívanou mariánskou ikonou.
Za císaře Juliana apostaty (odpadlíka) byli posláni do Lyddy zedníci, aby tuto ikonu zničili jakožto císaři odpornou pověru. Zedníci však žádnými nástroji nebyli schopni ikonu poškodit a odešli s nepořízenou. Zázračná ikona přežila Juliánovu snahu o její zničení a navíc se pověst o jejím zázračném uchování stala dalším důvodem mnohých velkých poutí věřících do Lyddy.
V 8. století byla ikona převezena do Konstantinopole, jenže i tam hrozilo její zničení díky sporům mezi obrazoborci a zastánci ikon. A tak patriarcha Herman nechal tuto ikonu vhodit do moře s prosbou k Matce Boží, aby se sama zachránila na bezpečném místě.
A ikona se skutečně druhého dne zázračně objevila na pobřeží Itálie! O události byl informován zbožný Řehoř II. a ten se ihned vydal s procesím zázračnou ikonu uctít k ústí řeky Tibery. Ikona prý mu sama z vody vzlétla do náruče, a ji poté nechal umístit na oltáři v chrámu sv. Petra, kde pak byla po mnoho let uctívána davy římských poutníků.
Mezitím v Konstantinopoli byli odpůrci ikon poraženi a odsouzeni jako kacíři, a zázračná ikona Matky Boží ve svém asylu v papežské basilice se prý sama od sebe začínala při bohoslužbách kývat a dávat tak na vědomí, že nastal čas pro její návrat zpět do Konstantinopole. A tak nakonec papež Sergius II. nechal ikonu poslat zpět na Východ císařovně Theodoře.
Ikona Matky Boží z Lyddy pak v Konstantinopoli dostala díky své záchraně v Římě přídomek „římská“, a její svátek byl stanoven na den jejího návratu do Konstantinopole – na 26. červen (tedy dnes na 9. červenec gregoriánského kalendáře).

V kategorii Články, Historie, Orthodoxie, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 9.7.2014 / článek si přečetlo 2 213 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky