Campanula slaví 30 let: Mozartovo Requiem u svatého Ignáce

Jihlavské pěvecké sdružení Campanula slaví 30. let.

Jihlavské pěvecké sdružení Campanula slaví třicet  let.

V neděli 8. listopadu v 19:00 hodin zazní v chrámu sv. Ignáce z Loyoly pod taktovkou Pavla Jiráka Requiem d moll Wolfganga Amadea Mozarta.

Toto dílo sbor provedl poprvé 11. září 2002 s Komorní filharmonií Pardubice a Jaroslavem Krčkem v rámci celosvětového projektu Rolling Requiem – šlo o společné sborové provedení v přímém televizním přenosu v rámci celosvětového uctění památky obětí teroristického útoku na USA v roce 2001.

S dirigentem Markem Štrynclem a Filharmoniií Hradec Králové zazpívala ještě téhož roku Campanula skladbu na Festivalu duchovní hudby v České Lípě. V roce 2003 sbor poprvé uvedl Mozartovo Requiem dvakrát v Jihlavě ve svém vlastním dramaturgickém plánu. Naposled zaznělo dílo v Jihlavě a v interpretaci Pěveckého sdružení Campanula na závěrečném koncertě festivalu Mahler Jihlava 2006, kdy orchestr Musica bohemica a provedení dirigoval opět Jaroslav Krček.

Dirigent Pavel Jirák, který stojí v čele tělesa 25 let, přizval k nedělní hudební i sborové slavnosti sólisty Moravského divadla v Olomouci Leu Vítkovou, Veroniku Pacíkovou, Petra Martínka a Davida Szendiucha. Sváteční chvíli ozdobí i někteří bývalí členové sboru a jeho hosté, stejně jako hostující hudebníci Malého komorního orchestru Jihlava.

Pěvecké sdružení Campanula je jihlavským kulturním fenoménem již třicet let. V životě dvakrát týdně pravidelně pracujícího společenství obětavých nadšenců to není zřejmě již tak málo. Případný zájemce si fakta k pestré a zajímavé činnosti v uplynulých desetiletích může dohledat. Tělesem prošlo na dvě stovky členů – někteří zůstali déle, někteří jen prošli, jiní jsou dnes profesionály, další si našli svoji cestu. Sbor však pracuje dále, v amatérských možnostech je mnohdy motivován k téměř profesionálním záměrům, je vnímán jaksi automaticky, ač stálé udržení interpretační úrovně i pěveckého potenciálu bývá často mnohem těžší, než první roky nové umělecké aktivity.

Tak tedy do dalších let všechno dobré, Campanulo!

(A s gratulací vzácným přátelům se připojuje i náš web X-P.cz!)

V kategorii Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 5.11.2015 / článek si přečetlo 1 496 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky