Večer Tříkrálový…

theoJe předvečer svátku Zjevení Páně, večer tříkrálový…

Nadchází svátek – lidově – na katolickém západě zvaný Tříkrálový, na pravoslavném východě nese, ovšem o 13 dnů později, název Bohozjevení (Theofanie).

Na východě se 6. ledna připomíná křest Pána Ježíše v Jordánu, na západě stejně tak, jenže k tomu přistupuje svátek mudrců z východu, kteří – ač pohané – jediní byli schopni rozpoznat betlémskouhvězdu a díky ní putovali k narozenému Spasiteli až do vzdáleného Betléma. (Svátek mudrců, „tří králů“, se na východě, v pravoslaví, připomíná však již se slavností Narození Páně.)

A současně, díky rozdílu v katolickém (gregoriánském, západním) a pravoslavném (iuliánském, východním) kalendáři pravoslavný východ o půlnoci z 6. na 7. ledna oslaví teprve Vánoce, svátek Narození Spasitele. Zítra totiž dle iuliánského kalendaria je 24. prosince stále ještě roku 2015 od narození Páně…

Jaká symbolika! Zatímco onen hlavní slavný vánoční čas Západu zítra končí, ten pravoslavný právě začíná.

A tak můžeme tedy již dnes a zítra po celý den v klidu rozjímat hluboké texty slavnosti Zjevení Páně – a také rovněž slavnosti Narození Páně – a to jak západní, římské, tak východní, pravoslavné.

Tento svátek tak zůstal – vpravdě bezděky – jakýmsi spojovníkem mezi Východem a Západem, v němž se stýká společný vánoční čas prožívání každoročního příchodu Spasitele do našich životů, srdcí – do všech všedních dnů nadcházejícího roku.

A tak, až zítra budeme světit vodu, kadidlo a křídu, a budeme psát na dveře C+M+B (Christus mansionem benedicat, tedy Kristus požehnej tomuto domu), vzpomeňme přitom na světlo Kristovo, „světlo k osvícení pohanů“ (prorok Isaiáš), které před více jak dvěma tisíci lety zazářilo nad vším křesťanstvem. Bez ohledu na východ či západ, neuhasitelně, navěky!

Kristus, pravý Bůh náš, na přímluvu Matky své přečisté, nás † provázej – a spasiž nás jako Blahý a Lidumil!

Leo P. Švančara, 5. ledna A.D. 2016

V kategorii Glosy, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 5.1.2016 / článek si přečetlo 1 017 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky