Procházíme zatměním lidství: Naše srdce může nyní zemřít dříve než tělo!

Martin Steffens (* 1977), francouzský křesťanský filosof.

Martin Steffens (* 1977), francouzský křesťanský filosof.

Narazil jsem na zajímavou úvahu u nás poměrně neznámého mladého francouzského filosofa Martina Steffense (*1977), která vyšla v minulých dnech ve francouzském deníku Le Figaro. A rád se s vámi o ni nyní zde podělím…

Filosof Steffens v úvaze upozorňuje, že v této době všeobecných zákazů a příkazů neprocházíme krisí zdravotní, ale krisí politickou a antropologickou:

„Procházíme nyní doslova zatměním lidství“, tvrdí filosof a dodává, že během několika málo měsíců ta omezení všech možných našich práv, která bychom rasantně odmítali ještě letos v lednu, nyní ochotně a servilně plníme.

„Dnes se pouhým podáním ruky druhému člověku zařazujete mezi disidenty“, varuje Steffens. Podle něho jsme se ocitli ve světě, kde jsou veškeré projevy lidské blízkosti označovány za nástroj nákazy a smrti.

„Stále více lidí se nyní – nejen ve Francii – začíná uchylovat k sebevraždám či končí na psychiatriích“, vysvětluje filosof. A my zbývající se podle něho chytáme falešné naděje, že nyní jde jen o jakousi episodu, tedy „závorku“. „Jenže závorky, otevřené kdykoli v dějinách, se jen tak nezavírají a to si musíme uvědomit všichni“, upozorňuje Martin Steffens.

To vše současně provází masivní kampaň za „nelidské“ bezkontaktní placení skrze karty, za „nelidskou“ práci i studium z domova, za „nelidské“ zákazy stýkání i mezi nejbližšími lidmi.

„Svět, hodný toho jména, znamená možnost jedinečných setkání. Abychom vytvářeli náš svět, ve kterém přežijeme, je zapotřebí napřažené ruky, risika dotyku, náruče, jež se otevírá – a také pozvání přátel, na které mohu svobodně odpovědět!“, míní Steffens.

Vše ostatní může podle něho vést k fatálnímu onemocnění a k smrti našeho Srdce. „Ta část lásky, jež nás pojí ke světu a kterou Písmo svaté nazývá ‚srdcem z masa‘, je tím nejkřehčím, co máme každý uvnitř. Kvůli této křehkosti duše může i nyní zoufalství přicházet tak rychle a masivně. My přece nemáme právo opouštět naše staré lidi v domovech pro seniory, uvěznit je tam jako v kriminálech. A nemáme ani právo zabíjet v lidech mladých touhu po dobývání tohoto světa. Tak propadneme všichni smrti – i když zůstaneme po epidemii naživu“, varuje důrazně před smrtí našich Srdcí filosof Martin Steffens.

A současně podává jediný možný návod k tomu, jak zajistit, aby naše srdce nezemřela dříve, než naše těla:
„Je snad naše přežití cílem samo o sobě? Položme si tu otázku každý z nás poctivě! Jsme ještě schopni dát přednost smrti pro Život hodný toho jména? A nebo chceme raději dožít v tyranii, v osamocení, bez Srdce a v trvalém strachu až do našeho fyzického zániku?“.

Leo P. Švančara, psáno ve svátek sv. Hedviky, v sobotu 17. října A.D 2020

www.svancara.eu

V kategorii Homeopatie / léčba, Politika, Poznámka ke dni, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 17.10.2020 / článek si přečetlo 1 073 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky