Středa suchých dnů v adventu

oltar_adventModlitba k obětování:
„Buďte silní a už se nebojte, neboť hle, Bůh náš nám zjedná právo! On sám přijde a vysvobodí nás.“ (Isaiáš 35,4)

 

Takže – jak říká anděl Gabriel v dnešním evangeliu Marii, „ sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní…“, my všichni máme jasně daný slib, vinoucí se celým Písmem svatým, a sice, že mocí Nejvyššího nám vždy bude nakonec „zjednáno právo“.

Jediný předpoklad k tomu je nutný: Nebát se a z celé svobodné vůle jednou provždy Bohu říci: „staň se tak“.

Stejně, jako v dnešním evangeliu – do té doby zcela obyčejná dívka – Marie, která svým svobodným rozhodnutím „Staň se mi podle slova tvého“ v témže zlomku vteřiny spojila na věky zemi s Nebem, člověka s Bohem.

(Leo P. Švančara, Středa suchých adventních dnů A. D. 2015)


 

Suché dny či kvatembr (quatuor tempora) vracejí se čtyřikrát do roka (v týdnech po třetí neděli adventní, po první neděli postní, ve svatodušním týdnu a po svátku Povýšení sv. Kříže) vždy ve středu, pátek a sobotu.

Jsou zasvěceny postu a modlitbě, které nám připomínají naši hříšnost a potřebu očištění.

Nejstarší zmínky o kvatembrových dnech pochází ze 4. století, ale zřejmě byly zachovávány i dříve. Jednalo se vyloženě o dny kající, spojené s postem, modlitbami a almužnou. Každý z těchto dnů má svůj vlastní mešní formulář, liturgická barva je fialová.

Jak v roce 1931 popsal ThDr. František Cink, „…bohoslužba suché adventní středy byla odedávna ve veliké úctě a oblibě. Ve středověku byla velmi slavnostně celebrována a slula “zlatou mší“.

Evangelní perikopu “Missus est” (“Poslán jest anděl Gabriel …”) zpíval celebrant v bílém plášti s kápí ze slavného liturgického ceremonielu. Asistenti drželi při tom kříž mezi hořícími svícemi a vyzváněno velikým zvonem.

V klášterech měli opati povinnost kázati na slova perikopy. Při této příležitosti suché adventní středy pronesl sv. Bernard své slavné homilie “Super Missus est”, jež z části včleněny později do brevíře.“

V kategorii Glosy, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 16.12.2015 / článek si přečetlo 1 071 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky