Svěcení vody na Theofanii 6. (19.) ledna

   Z řádu Velkého svěcení vody na svátek Bohozjevení 6 .1. iuliánského kalendáře (gregoriánského 19.1.):

Kněz třikrát žehná rozžatými svícemi vodu na způsob kříže, svíce ponořuje do vody a hlasitě říká:

BohozjeveniobrazVeliký jsi, Hospodine, a podivuhodná jsou tvá díla a žádné slovo není schopno opěvovat tvé zázraky. 3x.

Vždyť ty jsi svým rozhodnutím vše přivedl od nebytí k bytí, tvou mocí se udržuje tvorstvo a svým zámyslem jsi učinil svět. Ty jsi ze čtyř věcí učinil tvorstvo a čtyřmi obdobími jsi ověnčil rok. Před tebou se třese vše myslící, tebe opěvuje slunce, tebe oslavuje luna, tobě se klaní hvězdy, tebe poslouchá světlo, před tebou se chvějí propasti, tobě slouží prameny.

Ty jsi rozprostřel nebe jako stan, ty jsi upevnil zemi na vodách, ty jsi ohradil moře pískem, ty jsi rozlil vzduch k dýchání. Tobě slouží andělské mocnosti, tobě se klanějí sbory archandělů, kolem tebe stojí a létají mnohoocí cherubíni a šesterokřídlí serafíni, kteří jsou pokrýváni strachem z tvé nepřístupné slávy. Vždyť ty jsi Bůh nepochopitelný, bezpočátečný a nepopsatelný, ty jsi přišel na zemi, přijal jsi podobu služebníka a přebýval v lidském těle.
bohozjeveni2Vždyť ty, Vládce, jsi nechtěl vidět lidský rod v ďábelských mukách, ale přišel jsi a spasil jsi nás. Vyznáváme tedy tvou dobrotu, zvěstujeme tvou milost a neskrýváme tvá dobrodiní. Vždyť ty jsi osvobodil náš rod a posvětil jsi nitro Panny svým zrozením. A všechno tvorstvo opěvuje tvé zjevení. Vždyť ty jsi náš Bůh, který se zjevil na zemi a přebýval mezi lidmi. Ty jsi posvětil vody Jordánu, z nebe jsi seslal svého svatého Ducha a setnul jsi hlavy hadů, kteří se ve vodě uhnízdili.

Pak kněz dýchá třikrát na způsob kříže na vodu se slovy:

Ty sám tedy, láskyplný Králi, přijď i nyní sestoupením svého svatého Ducha a posvěť tuto vodu.

A daruj jí milost vykoupení a požehnání Jordánu, učiň ji pramenem nesmrtelnosti, darem posvěcení, odpuštěním hříchů, uzdravením neduhů, záhubou pro démony, nepřístupnou nepřátelským mocnostem a naplněnou andělskou silou, aby všem, kteří ji budou čerpat a přijímat, byla k očištění duší i těl, k uzdravení z vášní, k posvěcení domů a pomocí v každé potřebě.

bohozjeveni1Vždyť ty jsi náš Bůh, který skrze vodu a Ducha obnovil naši hříchem porušenou přirozenost. Ty jsi náš Bůh, který utopil vodou v době Noa hřích.

Ty jsi náš Bůh, který skrze moře osvobodil za Mojžíše izraelský lid z egyptského otroctví. Ty jsi náš Bůh, který v poušti rozlomil skálu a dal z ní vytékat vodě. Ty jsi naplnil potoky vodou a svůj lačný lid nasytil. Ty jsi náš Bůh, který jsi skrze vodu a oheň dal poznat za Eliáše klam baalské modloslužby.

A žehná vodu rukou, kterou do ní třikrát ponořuje se slovy:

Ty sám nyní, Vládce, požehnej tuto vodu svým svatým Duchem. 3x.

A daruj všem, kteří se jí budou dotýkat, z ní přijímat a jí se znamenat, posvěcení, zdraví, očištění a požehnání.

A zachraň své služebníky, i naše  představitele, a zachovej je ve své ochraně v pokoji, daruj jim vše potřebné ke spáse, odpuštění a věčný život, aby viditelné i neviditelné živly, andělé i lidé slavili tvé přesvaté jméno i Otce i svatého Ducha nyní i vždycky a na věky věků.

Lid: Amen.

Kněz: Pokoj všem.
Lid: I duchu tvému.
Jáhen: Skloňme hlavy své před Hospodinem!
Lid: Před tebou, Hospodine.

Kněz se pokloní a potichu se modlí:

Bohozjeveni3Skloň, Pane, svůj sluch a vyslyš nás, vždyť ses nechal pokřtít v Jordáně a tak jsi posvětil vody. Požehnej nás všechny, kteří na znamení své poddanosti skláníme své šíje, a posvěť nás svým požehnáním skrze přijetí této vody, aby nám byla pro zdraví duše i těla.

Vždyť ty jsi posvěcení naše a tobě slávu vzdáváme, díky i klanění bezpočátečnému Otci tvému, i tvému přesvatému, blahému a životodárnému Duchu nyní i vždycky a na věky věků.

Lid: Amen.

A kněz žehná vodu křížem, obrácen nad vodou na západ, kříž drží oběma rukama, na způsob kříže, ponoří jej do vody:

bohozjeveniPane, při tvém křtu v Jordáně zjevila se Trojice, které se klaníme. Hlas Otcův ti vydal svědectví, když tě nazval svým milovaným Synem. I Duch v podobě holubice potvrdil pravdivost těchto slov. Kriste, tys zjevil se jako Bůh a celý svět jsi osvítil, sláva tobě.

A kněz opět podruhé a potřetí žehná vodu křížem. Pak nabere svěcenou vodu a obrátí se tváří k západu. V levé ruce drží kříž a v pravé kropenku a kropí všechny přítomné…

V kategorii Liturgie, Orthodoxie

Příspěvek zaslal: leo dne 19.1.2016 / článek si přečetlo 1 517 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky