Je František I. katolickým papežem Západu? A nebo pouze římským biskupem?

19429648_1779996538695698_5214254434433494051_nJe katolickým papežem? Analysa prominentního italského katolického politologa tvrdí, že nikoli!
František prý dle některých theologů a znalců církevního práva Západu legálně hlavou Církve není!

To vyplývá aspoň z velmi provokativní a zajímavé analysy z pera Vittoria Messoriho, spolupracovníka Josepha Ratzingera (Messori je mj. spoluautorem například Ratzingerovy Zprávy o víře).

Podle této analysy, zveřejněné na konci května v hlavním italském deníku Corriere della Sera, je i v současnosti stále jediným platným katolickým papežem pouze !

Podle katolické tradice i kanonického práva je totiž možno se vzdát jedině úřadu římského biskupa, tedy hlavy diecese Řím, nikoli však úřadu hlavy katolické Církve. Ten totiž každý dostává neodvolatelně a doživotně od Ducha Svatého, a to skrze zvolení v platném papežském konkláve.

Navíc Messori v článku dovozuje, že tato skutečnost je známa i současnému římskému biskupu Bergogliovi.

Zřejmě i proto se František nikdy během svého „pontifikátu“ ještě netituloval papežem – vždy se nazývá toliko „římským biskupem“ a současně také dosud nedělá žádná rozhodnutí vyhrazená výhradně hlavě katolického Západu, tedy katolickému papeži!

Z této poměrně zajímavé, nicméně velmi logické analysy může vyplývat mnoho závažných věcí. Mimo jiné například to, že pokud by papež Benedikt XVI. odešel na věčnost dříve než současný římský biskup , nastane v Církvi stav papežské sedisvakance. by v ten okamžik měl – jako biskup starší 75 let – ihned podle kanonického práva resignovat na úřad biskupa Říma a pro zvolení právoplatného katolického papeže by se muselo uskutečnit konkláve nové.

Konkláve v březnu 2013, ve kterém byl zvolen Bergoglio, volilo legálně totiž jen novou hlavu uprázdněné římské diecese, nikoli hlavu katolického Západu…

Tolik Vittorio Messori…

(-leo-)

Související články na X-P.cz:  K zatmění Slunce nad USA 21. srpna 2017...

V kategorii Církev, Články, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 31.7.2017 / článek si přečetlo 1 431 návštěvníků X-P.cz

Štítky: ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky