Výročí smrti mučedníka Josefa Toufara…

toufar

P. (1902-1950)

Právě dnes, 25. února 2016, uplyne 66 let od mučednické smrti kněze Josefa Toufara. Zemřel na následky nelidského týrání estébákem Ladislavem Máchou (*1923 – dodnes žijícím) v souvislosti s causou Číhošťského zázraku.

Tento dodnes zůstává záhadou nejen pro badatele a publicisty, ale i pro samotnou katolickou . Ta ostatně již zahájila proces blahořečení Josefa Toufara jako mučedníka víry.

Na třetí adventní neděli 11. prosince 1949, se v malé vesničce Číhošti na Vysočině pohnul několikrát při bohoslužbě křížek na oltáři, což následně vedlo k rozpoutání komunistického teroru, k likvidaci českých klášterů a nakonec i k umučení číhošťského faráře Josefa Toufara ve věznici ve Valdicích.

cihost_oltar(Porobnosti o celé cause viz ve speciální rubrice našeho Regionalistu zde: http://www.regionalist.cz/komunismus/cihost.php )

Jak mi přímo v Číhošti řekl před časem český primas a pražský arcibiskup Dominik , na to, co se tenkrát v Číhošti vlastně stalo, nedokáže dodnes najít odpověď ani katolická církev, ani pečlivé studium archivních materiálů.

„Jediné, co můžeme dnes říci s naprostou jistotou je, že žádné technické zařízení na pohyb křížku – o čemž se snažily veřejnost tehdy komunistické úřady vehementně přesvědčit – tam nebylo.  To potvrzují i samotné materiály StB – ukazuje se, že i samotná Státní bezpečnost si lámala hlavu jak vlastně k pohybu křížku mohlo v Číhošti dojít,“ upřesnil v rozhovoru pro náš server X-P v roce 2010 arcibiskup Duka.

Pohyb oltářního křížku 11. prosince 1949 navíc nebyl jediným. Znovu se tentýž kříž pohnul při vánoční bohoslužbě téhož roku a k dalším pohybům křížku, tentokrát již nového, protože původní starý kříž zničila StB, mělo dojít i po Toufarově smrti, na Popeleční středu roku 1950.

cihost_kriz_01_lepsi1

Kříž v námraze na okně fary v Číhošti 11. prosince 1998

Navíc v den 49. výročí „zázraku“ v Číhošti – 11. prosince 1998 – se v námraze na okně zdejší fary objevila silueta místního oltářního křížku znovu. Tato událost byla tehdy Regionalistem důkladně přímo na místě fotograficky zdokumentována a navíc jí byl tehdy přímým svědkem i sám zmíněný arcibiskup.

Související články na X-P.cz:  Jak Kazaňská ikona Matky Boží rozhodla II. světovou válku

„Ano, byl jsem tehdy opravdu zde, jak si oba pamatujeme, viděli jsem tento kříž v jinovatce na okně, ale nedokážu dodnes na to nijak odpovědět!“ zavzpomínal Dominik Duka v roce 2010 s tím, že podle něho je vůbec podivuhodně spjata s mnoha dalšími neobvyklými náhodami.

„O rok později, přesně v den 50. výročí prvního pohybu křížku na číhošťském oltáři – tedy 11. 12. 1999 -zemřel jeden z přímých účastníků v celé cause, jenž byl v souvislosti s ní uvězněn, želivský opat Vít Bohumil a přesně na další kulaté výročí číhošťských událostí – 11. prosince 2004 – zemřel další významný český kněz, Toufarův bývalý ministrant, rodák z blízké Zahrádky a pozdější theolog i profesor římské papežské koleje Nepomucenum Karel Vrána,“ vysvětlil arcibiskup. A jak řekl, navíc i on sám osobně má s Číhoští další zvláštní zkušenost. Svoje jmenování do úřadu českého primase se totiž v Duka roce 2010  dozvěděl právě přede mší svatou zde, v Číhošti.

„Když si uvědomuji, že o mém životě bylo rozhodnuto právě ve chvíli, když jsem byl ve zdejším kostele, tak to mne bude přitahovat asi navždy,“ řekl  pražský arcibiskup a dnes i kardinál…

(K tématu viz rovněž poznámku Via Dolorosa zde na X-P.cz)

Leo P. Švančara, 25. 2. A.D. 2016

V kategorii Články, Historie, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 25.2.2016 / článek si přečetlo 1 371 návštěvníků X-P.cz

Štítky: , , ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky

Další: