Velký pátek

velkypatekNeklesejme na mysli, i když to není v těchto chvílích, kdy se mění svět a kdy to, co pevně platilo po tisíciletí, se pojednou obrací v prach, vůbec jednoduché.

Mějme na paměti při četbě novin, sledování zpráv i v oprávněném zděšení nad nynějším děním v církvi, že Bůh ve skutečnosti používá cesty, jejichž pravého smyslu my v okamžiku beznaděje a zoufalství nedohlédneme.

Když před dvěma tisíci lety na umíral Boží Syn na Golgotě, umíral na kříži. Na potupném a lidmi opovrhovaném popravčím nástroji, vyhrazeném toliko těm nejtěžším zločincům.

A hle:

Tento popravčí symbol s puncem zavržení Bůh toho dne nenápadně proměnil dotekem svého krvácejícího těla v nástroj spásy!

Znamení kříže se stalo od prvních dob křesťanských znamením spásonosným, symbolem zahánějícím Zlo, ano, to Zlo, jehož byl do té doby kříž nástrojem! Nástrojem utrpení, hanby, zločinu a smrti.

Od Velkého Pátku roku 33 je však kříž dveřmi, na jejichž jedné straně je pozemský svět a na druhé nitro Boží Trojice. Tyto dveře jsou otevřeny těm, kdo v Kristu byli pokřtěni a přebývají v touze po Bohu, ale pevně uzavřeny pro démony a jejich služebníky.

Kéž Bůh, jenž zázračně obrací prokletí v požehnání, shlédne soucitně na naši malověrnost a vyleje na nás svoji Blahodať, abychom našli sílu se zvednout z chmur doby i událostí, z žalu tohoto Velkého Pátku a s radostným očekáváním mohli zítra vstoupit „dveřmi“ Jeho svatého Kříže do jasu .

(Leo P. Švančara, Velký Pátek A.D. 2016, 25.3.)

V kategorii Články, Poznámka ke dni

Příspěvek zaslal: leo dne 25.3.2016 / článek si přečetlo 1 354 návštěvníků X-P.cz

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky