Hlavní poznávací znak sektářství? Záporný vztah k tabáku!

Nedávno svatořečený papež sv. Jan XXIII. s cigaretou v ruce

Nedávno svatořečený sv. Jan XXIII. s cigaretou v ruce

„Kdo přestal pít, kouřit a mít sex nežije déle. Jen mu to tak připadá“ (Sigmund Freud).

Za ta desetiletí velmi úzkých osobních kontaktů s nejrůznějšími kněžími, pastory – s církvemi i jejich denominacemi – ale i s politiky a jejich stranami – jsem si povšiml jedné velmi zajímavé věci:

Že jakmile se kdekoli začnou vyskytovat snahy začít kaceřovat (a s ním poté i alkohol, dobré jídlo a nakonec i sex), pak takový spolek je již v tu chvíli zcela regulérní sektou! Bez ohledu na vznešenost idejí, které navenek hlásá.

Hlavním poznávacím znakem, že společnost či upadly do fanatického sektářství, je vždy v první řadě jejich záporný vztah ke tabáku!

Jinými slovy, tím pádem i my již žijeme uprostřed pološílené sekty, která se jmenuje moderní stát. A všimněme si, kam to dovedly ve všech oblastech života země a města, kde proti kouření a alkoholu bojují již léta. New Yorkem počínaje, přes severské země…
…až nyní po současné Německo! 

Jakmile se totiž začnou projevovat ve společnosti gnostické herese (tj. puritánské odmítání darů stvořeného světa), je zle. To proniklo již před staletími zejména do protestantismu, ale v posledních desetiletích skrze ekumenické blouznění po II. Vaticana i hodně silně do současného římského katolicismu. 

A přece víme, že existují již historicky prokázané souvislosti mezi tímto nekřesťanským gnosticismem, tedy ideovým hnutím nepřátelským světu – a mezi totalitními tendencemi v politice! (viz např. Eric Voegelin, Zur Genese und Gestalt der modernen politischen Gnosis, 1999).  Přitom chybující křesťané, kteří radostnou zvěst evangelia začali nenápadně zaměňovat za diktát ponuré askese, zapomínají na to, že vůbec prvním veřejným činem samotného Vtěleného Boha, tedy Ježíše Krista, bylo proměnění vody ve víno na svatbě v Káni (Jan 2,1-11). A nikoli hluboké theologické rozpravy pohublého přísného askety nad skývou suchého chleba.

Související články na X-P.cz:  Povolební zamyšlení - aneb jaká forma státu je pro nás tou nejlepší?

Proto nezbývá než opět připomenout výrok G. K. Chestertona, kterým pro mnohé uši provokativně říká, že to jediné a PRAVÉ křesťanství je vždy přátelské ke stvořenému světu a že chce užívat jeho darů:

„Catholicism is a thick steak, a glass of stout, and a good cigar (Katolicismus je tlustý steak, sklenice piva a dobré cigáro)“.

Leo P. Švančara, 25. září 2019

 

V kategorii Církev, Články, Zajímavosti

Příspěvek zaslal: leo dne 25.9.2019 / článek si přečetlo 1 302 návštěvníků X-P.cz

Štítky: , , , ,

Web rediguje: Leo P. Švančara

Další příspěvky